Missie

We leven in een wereld waarin oude vertrouwde instituties verdwijnen. Bepaalde zekerheden vallen weg. De ongelijkheid tussen mensen neemt toe. De kerken trekken steeds minder mensen. De individualisering in onze maatschappij neemt verder toe.

Mensen voelen zich te vaak onveilig.

Veel mensen zijn derhalve zoekende naar houvast. Wie ben ik, wat is mijn rol in deze wereld en hoe kan ik die vervullen? Op zoek naar diepere inzichten in zichzelf of het leven. En meestal ook naar verbondenheid met anderen. Een dergelijke zoektocht kan, als iemand hiervoor open staat, leiden naar het hogere of het mystieke dat zich bij zulke ontwikkelingen kan aandienen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt spiritualiteit de vierde dimensie van het menselijk leven, naast lichamelijke, psychische en sociale dimensies. Spiritualiteit beïnvloedt indringend de andere dimensies van het menselijk leven.

Met onze activiteiten willen wij mensen in onze maatschappij helpen om deze vierde dimensie van het leven te vinden, te vormen en te versterken. Zodat zij hun eigen antwoorden kunnen zoeken, hun levenspad verrijkt of lichter kunnen vervolgen.

Het voormalige klooster, waar Open de Poort is gehuisvest, stond in de Joods-Christelijke traditie. Met respect en ruimte voor andere religies en levensbeschouwingen. Er was altijd al veel ruimte voor diverse levensovertuigingen. Als ‘Centrum voor zingeving en spirituele groei’ sluiten wij hierbij aan.

Er zijn vele wegen en vormen die mensen kunnen ondersteunen in hun zoektocht naar antwoorden op hun levenspad. We bieden daarom een breed scala van activiteiten op het gebied van levensbeschouwing, spiritualiteit, bezieling, levensvragen, mystiek, persoonlijke groei, creativiteit, filosofie, gezondheid, beweging en verstilling.

Dit doen we onder meer in de vorm van cursussen, workshops, lezingen, (pelgrims)wandelingen en studiegroepen. Deze activiteiten kunnen we alleen aanbieden, dankzij de grote en enthousiaste inzet van vrijwillige medewerkers. En de gepassioneerde zorg en aandacht van onze cursusleiders en gastsprekers.

Onze activiteiten vinden plaats op een centrale locatie in Groningen: in een voormalig klooster, een prachtige plek om inspiratie op te doen, anderen te ontmoeten, maar ook om verstilling te zoeken en tot innerlijke rust te komen.