Workshops, lezingen, concerten, wandelingen
Juli t/m december 2024

Dit zijn eenmalige activiteiten, die heel verschillend van aard zijn en een verschillende duur hebben. Deze activiteiten vinden plaats bij Open de Poort, Moesstraat 20. Opgave en betaling geschiedt veelal bij de cursusleider. Indien dit niet zo is, staat dit duidelijk vermeld.

We houden ons aanbod actueel. Er zullen tussentijds  activiteiten van de site gehaald worden, omdat ze hebben plaatsgevonden. En er worden ook nog nieuwe activiteiten toegevoegd, altijd leuk.

We hopen dat ons aanbod jou bevalt en dat we je eens mogen verwelkomen bij een activiteit. Veel plezier alvast!

AANBOD VOOR DE PERIODE VAN JULI T/M DECEMBER

Werkplaats

À la Aboriginal kunst

Door: Mariska Lunsing van Beeldend Bezig!

In deze workshop zet je jouw leven op de kaart met stippen en symbolen à la Aboriginal art.

Je krijgt informatie over Aboriginals, hun cultuur en kunst. Je ziet voorbeelden en je gaat in jezelf op zoek naar symbolen die bijvoorbeeld je voorouders, het nu en/of je toekomstdromen weerspiegelen. Vervolgens kies je een stuk gekleurd karton uit en zet je het werk op. Al stippend verbinden delen van je leven zich tot een geheel. Er wordt gewerkt met gouache verf, dunne penselen en allerlei materiaal waarmee je kan stippen. Er is muziek van Aboriginals, die helpt bij het  verdiepen van je concentratie. Als afsluiting wordt het gemaakte werk samen besproken, waardoor je met nieuwe inzichten naar huis gaat.

Datum: zaterdag 20 juli
Tijd: 14.00-16.30 uur
Kosten: A €35, B €25, R €15 euro
Opgave en meer informatie:tekenenbijmariska@gmail.com

Werkplaats

Doolhoven en Labyrinten

Door: Mariska Lunsing van Beeldend Bezig!

Een workshop waarin je meer te weten komt over de betekenis van doolhoven en labyrinten, en waarin je jouw persoonlijke versies gaat verbeelden.

De woorden doolhoven en labyrinten worden door elkaar gebruikt en dat terwijl het een hele andere betekenis heeft. In deze workshop maak je kennis met beide.
Stap voor stap teken je een aantal labyrinten uit de oudheid. Daarna ontwerp je een eigen labyrint of je gebruikt één van de voorbeelden en geeft er een persoonlijke draai aan. Ook is er een labyrint om in te lopen en dit te ervaren. Voor het tekenen van een doolhof krijg je wat adviezen en zo ga je zelf aan de slag. Tenslotte maakt ieder een eigen “vintage” doolhof, die we samen als groep verbinden als spel.

Datum: zaterdag 24 augustus
Tijd: 14.00-16.30 uur
Kosten: A €35 euro B €25 euro R €15 euro
Opgave en meer informatie: tekenenbijmariska@gmail.com

Concert

Jiddische Muziek

Door: duo Di Sheyne Sisters

Di Sheyne Sisters brengen de ziel van de Jiddische muziek met veel gevoel tot leven op het podium.

Carla da Silva (zang/accordeon) en Marjolijn Mellema (viool/zang) – beiden woonachtig in Groningen – brengen Jiddische liederen en klezmer melodieën. Soms weemoedig, dan weer vrolijk en altijd met een mooi verhaal erbij. Samen spelen ze ook bij Klezmer & Co. en zijn ze zeer ervaren op het gebied van Jiddische en Oost-Europese muziek. Violiste Marjolijn speelt met een eigen stijl, die stuwend of klaaglijk, en altijd meeslepend is.

Ze nodigen het publiek uit om me te zingen en ook liederen aan te leren.

Na afloop is het mogelijk om samen iets te drinken.

Datum: 22 september
Tijd: 15.00 uur
Kosten: Een 15,00 B 10,00 R 5,00
Opgave: via secretariaat@opendepoort.nl
Website: www.jechida.nl/di-sheyne-sisters

lezing

Over palliatieve zorg

Door: Sander de Hosson

Sander de Hosson is longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en medeoprichter van Carend, een centrum voor palliatieve zorg en stervenszorg. Hij publiceerde bestsellers als Slotcouplet en Leven toevoegen aan de dagen.

Op deze avondlezing vertelt De Hosson aan de hand van vele praktijkvoorbeelden over palliatieve zorg, over het gesprek met elkaar en over wat echt belangrijk is in het leven en bij de dood. Want als je weet wat palliatieve zorg voor jou kan betekenen, en deelt wat je belangrijk vindt, kun je de zorg krijgen die bij jou past. Het belooft een boeiende avond te worden en vanzelfsprekend kun je met Sander in gesprek. Zijn boeken zijn ter plekke verkrijgbaar, evenals informatie over palliatieve zorg. De entrée is € 5,- (alleen contant aan de zaal) inclusief koffie/thee en na de lezing een hapje, drankje. U bent van harte welkom vanaf 19.30 uur. In verband met de beschikbare plekken graag vooraf aanmelden via symposiumnoord24@gmail.com. Neem contact op met Gerrie van Hof-Stam 050-3642101 b.g.g. 050-3022086.

Datum: Donderdag 3 oktober

Tijd: 20:00 – 22.00 uur ( inloop vanaf 19.30 uur)

Kosten €5,-

 

 

Retraitedag
Mijn Innerlijk Kompas

Door: Ton Roumen

Deze retraitedag brengt je in contact met je intuïtie. Die leer je te gaan gebruiken en erop te vertrouwen.

Ken je het gevoel dat je even niet meer weet hoe je verder moet en onzeker of zelfs verward bent? Of misschien is er een algeheel gevoel van ontevredenheid over de koers in je leven. Anderen zullen jou, met de beste bedoelingen, adviseren. Maar je blijft toch het besef houden dat die raadgevingen voor jou niet kloppen. En in je hoofd kom je er ook al niet uit want de argumenten voor en tegen wegen even zwaar. Je innerlijke kompas biedt uitkomst, dat is vooral je intuïtie, en die kun je leren gebruiken door erop te gaan vertrouwen.

Deze verstillende retraitedag helpt je gevoel te krijgen voor je innerlijk kompas. Je leert hoe je het kunt gebruiken. Dit doe je aan de hand van meditaties, reflectie-opdrachten, oefeningen, meditatieve beweging en uitwisseling via korte gesprekjes. 

Datum: 5 oktober
Tijd: 10.00-16.00 uur
Kosten:A € 85,00  B  €  65,00 R  € 45,00 per persoon inclusief koffie/ thee/vegetarische soep

Opgave en info: secretariaat@opendepoort.nl

Begeleiding Ton Roumen (www.bezinnen.com) 06 307 101 36

Ton Roumen is een ervaren coach, retraiteleider en spreker. Hij publiceert boeken en artikelen over spirituele thema’s. Zijn laatste boeken: Omarm jezelf en De vrijheid van mijn vader. Meer informatie: www.bezinnen.com

Werkplaats

“ALLES VAN WAARDE IS WEERLOOS”

Motto: Ware rijkdom is meer dan geld Xenophon (ca. 430-355 v.Chr.)

Docent: Roel Klopstra

‘Alles van waarde is weerloos’, één van de beroemdste dichtregels uit de Nederlandse literatuur. Deze dichtregel komt uit het gedicht ‘De Zeer oude zingt’ van Lucebert.

We gaan eerst dit gedicht lezen en duiden. Daarna presenteer ik een aantal filosofische invalshoeken hoe je tegen de begrippen ‘waarde’, ‘weerloos’ en de relatie tussen die twee begrippen kunt aankijken.

Tot slot gaan we het avontuur van een filosofisch groepsgesprek aan. Welke vragen roepen bij jou de begrippen ‘weerloos en waardevol’ op? Is alles van waarde weerloos, zoals Lucebert ooit dichtte? Heb je persoonlijke ervaringen waar iets dat jij waardevol vond, weerloos werd? Met elkaar gaan we reflecteren op de ingebrachte vragen en op de persoonlijke ervaringen van de deelnemers. Aan het eind wordt een ieder gevraagd op te schrijven wat hij/zij belangrijk vindt aan het onderwerp en dat aan de deelnemers voor te lezen.

De workshop wordt begeleid door filosoof Roel Klopstra. Hij heeft een eigen filosofische praktijk. Zie www.roelklopstra.nl

Datum: 9 oktober 2024
Tijd: 19.30 – 22.00 uur
Kosten:A € 15,– B € 10,– R € 5,–per persoon
Opgave en info: secretariaat@opendepoort.nl